Stabiele munt vraag kan dalen als handelaren de ‚Cash and Carry‘-strategie van Bitcoin laten varen

De institutionele vraag naar stalmunten kan afkoelen omdat de opbrengst van „carry trades“ sinds maandag gehalveerd is.

De op jaarbasis rollende één-maands termijnbasis schoot aan het begin van de week op de in Malta gevestigde cryptocurrencybeurs OKEx, de grootste in termen van open rente, maar liefst 28%. Dat was de hoogste premie sinds februari, volgens gegevens van de crypto-derivatenonderzoeksfirma Skew.

Die premie daalde echter naar 14% in minder dan 48 uur. Met andere woorden, als de carry-strategie nu wordt geïnitieerd en tot aanstaande vrijdag wordt aangehouden, zal deze een rendement op jaarbasis van 14% opleveren, tegen 28% op maandag.

Carry trading, oftewel cash and carry arbitrage, is een marktneutrale strategie, die probeert te profiteren van zowel stijgende als dalende prijzen in één of meer markten. Het houdt in dat het actief op de spotmarkt wordt gekocht en tegelijkertijd een termijncontract wordt verkocht wanneer het termijncontract tegen een premie ten opzichte van de spotprijs wordt verhandeld.

De premie verdampt echter naarmate het termijncontract afloopt en op de dag van de afwikkeling de koers van de futures convergeert met de contante koers. Als de futures hoge premies trekken, initiëren slimme handelaren een carry-strategie en vergrendelen ze de vaste rendementen.

Futures handelen meestal met een premie ten opzichte van de spotmarkt en de spread heeft de neiging om tijdens prijsrally’s groter te worden. De premie op jaarbasis steeg ruwweg van 9% tot 27% in de laatste twee weken van juli toen de prijs van de bitcoin steeg van $9.000 tot $12.000 en het bleef in de buurt van dat niveau in augustus.

De handelaars konden in een op jaarbasis berekende winst van 28% op Maandag hebben gesloten door bitcoin in de contantmarkt te kopen en het voormaandelijkse toekomstcontract op OKEx te verkopen. Het doen van die handel zou nu nog steeds winst opleveren, maar dan met slechts de helft.

De daling van het rendement van de carry-strategie zou ook een daling van de vraag naar dollar-backed stablecoins zoals tether (USDT) kunnen betekenen.

Stabiele munten worden op grote schaal gebruikt als financieringsmiddelen en er is een grote vraag naar deze door de dollar gesteunde cryptocijfers van instellingen„, vertelde Emmanuel Goh, CEO van Skew, in een telegramgesprek aan CoinDesk. De „carry trade“ is namelijk één van de belangrijkste redenen geweest voor de schommeling in de uitgifte van stablecoin die dit jaar is waargenomen.

Op Maandag, waren de op jaarbasis berekende kosten van het lenen van tether op het gedecentraliseerde financià „le protocol Samenstelling 6.94%. In de veronderstelling dat carry traders maandag USDT van Compound hebben geleend, zou het aanhouden van de carry strategie tot de vervaldag van augustus, aanstaande vrijdag, een netto rendement van ongeveer 21% op jaarbasis opleveren. (rendement van 28% uit cash en carry gecorrigeerd voor de leenkosten van 6.94%).

Indien dezelfde strategie op het moment van de pers zou worden uitgevoerd door USDT te lenen, zou het nettorendement 6,3% bedragen. Dat komt omdat de kosten voor het lenen van USDT nu 7,68% zijn en de OKEx-futures met een premie van 14% worden verhandeld. Simpel gezegd, carry trades zijn veel minder aantrekkelijk geworden. Als zodanig zou de institutionele vraag naar stabiele munten kunnen afzwakken, zoals Skew opmerkt.

De premie is in de afgelopen 48 uur sterk gedaald, mogelijk als gevolg van de mislukte doorbraak van de Bitcoin Future boven de $12.000 en de daaruit voortvloeiende bezorgdheid over diepere prijstrekkingen. De daling van de premie kan zijn verergerd door de toegenomen verkoop in futures naarmate meer handelaren zich opstapelen in het contante geld en de handel dragen.

Wanneer handelaren in futures handelen met korting op de spotprijzen, voeren ze reverse cash en carry trade uit door futures te kopen en een shortpositie in te nemen op de spotmarkt.